Reserviläisen artikkelisarjan toisessa osassa käsitellään kasvojen naamiointia. Tästä oli jo sarjan ensimmäisessä osassa henkilökohtaisen naamioinnin yleisperiaatteista ja merkityksestä. Artikkelin löydät täältä.

Kasvojen naamioiminen on perustaistelijan taitoja ja kuitenkin kasvojen naamioiminen usein laiminlyödään – ehkäpä laiskuutta? Lähes yhtä yleistä on tehdä naamiomaalaus huolimattomasti, mikä harjaantuneeseen ammattisotilaan silmään kertoo välittömästi joukon asenteesta ja koulutustasosta – negatiivisesti.

Tärkeintähän on peittää vaalea helposti kasvoja tummemmasta (kesä) tai vaaleammasta (talvi) taustasta erottuva väri sekä rikkoa kasvojen säännöllinen muoto. Ihmissilmä on erittäin harjaantunut tunnistamaan tuttuja muotoja. Ihmisessä näitä ovat mm. kasvonpiirteet: nenä, leuka, poskipäät, kulmakarvat, korvat, jne. Tämä on ollut ilmeisen tärkeä taito henkiinjäämisen kannalta evoluution aikana, sillä kaikki vanhemmat tietänevät, kuinka hyvinkin nuori vauva tuijottaa kasvoja ja tunnistaessaan kasvot vauva alkaa heti hymyilemään. Iän myötä muotojen tunnistustaito kehittyy aivoissamme automaattiseksi toiminnoksi. Aiheesta on kerrottu Tekniikka & Talouden artikkelissa (maksumuurin takana).

Lue koko artikkeli Reserviläinen lehdestä

Kategoriat: Yleinen