Pahkis on jo yli 50 vuoden ajan ollut Sissien vuotuinen pääharjoitus, jossa koetellaan ja harjoitellaan käytännössä eri sotilaallisen toimintaan liittyvien taitojen hallintaa.

Pahkiksen ydinajatuksena on olla kaikille osallistujille vaativa soveltava harjoitus, ja tavoitteemme onkin, että harjoitus on elimellinen osa maanpuolustusväen vuotuista toimintaa: tilaisuus, jonne pyritään ja jonka vaativuutta kunnioitetaan. Vuotuinen harjoitus kerää 100–150 osallistujaa ja viitisenkymmentä järjestäjää. Kaikki saavat arvokkaita kokemuksia ja ainakin osittain mukavia elämyksiä sekä testattua omaa toimintakykyään.

Pahkiksen järjestämisestä vastaa vuosittain uraputkessa etenevä harjoituksen johto, johon kuuluu harjoituksen johtaja, varajohtaja, viestipäällikkö, huoltopäällikkö, operaatiokeskuksen päällikkö ja muut tarvittavat johto-osat. Osallistujat ovat jakautuneet osastoihin, joilla on vastaavat johtoelimet. Vastuullista, kehittävää ja haastavaa suunnittelua sekä johtamista on siis tiedossa. Varsinaiset taistelijat puolestaan toimivat maastossa tilanteenmukaisesti ja harjoituksessa tiivistetäänkin kokonaisen viikon ainekset pitkään viikonloppuun, eli toimintaa riittää.

Pahkiksen jatkuvuudesta ja laadusta vastaa suoraan Parlamentin alaisuudessa toimiva Pahkis-Jopo. Pahkis-Jopossa on edustus Parlamentista ja muuten toimikunta edustaa tiivistettynä useiden satojen Pahkisten yhteenlaskettua kokemusmäärää. Heidän johdollaan ja tukemana Pahkiksen johtajat ohjataan vuosittain onnistuneeseen suoritukseen. Kunkin vuoden vetäjä saa harjoituksensa jälkeen vuoden nimityksen Jopo:n jäseneksi, jotta varmistetaan jatkuvuus. Tarkoitus on, että seuraavan vuoden harjoituksen johto-osat valitaan edellisenä vuonna kentällä osoitettujen ansioiden mukaan.

Mikäli Pahkis-harjoitukseen mukaan tuleminen kiinnostaa, ole rohkeasti yhteydessä pahkis(at)stadinsissit.fi