Marraskuun ensimmäisen päivän ilta. Töölön dojo. Kymmenkunta toisilleen tuntematonta henkilöä ovat kokoontuneet perinteikkäälle salille aloittamaan CJJ-lyhytkurssin. Tunnelma on hieman jännittynyt, kun kurssilaiset verryttelevät ja katselevat ympärilleen odottaessaan kurssin alkua. Kellon lyödessä 17.30 salivastaava Jori avaa kurssin, ja perinteiseen budotyyliin opastaa harjoittelijat kerääntymään riviin, jossa suoritetaan alkukumarrus ja Jori kuvaa lyhyesti osallistujille kurssin perusasiat sekä dojon toiminnan perussäännöt. On aika aloittaa harjoittelu.

Lyhytkurssin harjoittelu koostui pääosin yksinkertaisimpien perusasioiden opettelemisesta, jotka hallitsemalla kurssilaisen katsotaan saavuttaneen keltaisen vyön (5 kyu) arvoisen osaamistason ja siten edellytykset seuraavan tason (4 kyu) mukaiseen harjoitteluun. Harjoittelussa korostetaan itsepuolustuksen ja Suomen lain salliman hätävarjelun mukaisia toimenpiteitä niin pysty- kuin mattotilanteissa. Näitä ovat erilaiset asentoon ja liikkumiseen liittyvät asiat kuten puhutus- ja otteluasento sekä näissä liikkuminen, oman vartalon hallinta kaatumisessa (ukemi), erilaiset väliaikaiset pystyhallintaotteet, maassa puolustautuminen sekä perustason potku- ja lyöntitekniikat.

Peruskurssin harjoittelu jakautui karkeasti kahteen osaan. Maanantaisin harjoittelimme pääasiassa erilaisia pystytekniikoita ja keskiviikkoisin enemmän työskentelyä maassa. Kurssi eteni melko kovalla vauhdilla ja tottumattomalle uusia asioita tuli melko paljon ja termit vilisivät silmissä, mutta treenaamalla sinnikkäästi me kurssilaiset pääsimme askel askeleelta eteenpäin ja kehityimme perusasioissa. Treenit olivat vauhdikkaita, hiki lensi ja erilaiset kamppailulajien tekniikat tulivat tutuiksi. Yhteistreenit kokeneempien treenaajien kanssa antoivat hyvän mahdollisuuden nähdä ja oppia tekniikkaa kokeneelta harjoituskaverilta. Harjoitukset oli pääasiassa pyritty jakamaan siten, että lyhytkurssilaiset treenasivat oman tasonsa mukaisesti niitä asioita, jotka kurssiin kuuluivat ja kokeneemmat treenasivat saman aihealueen asioita, mutta oman osaamisensa ja taitojensa mukaisia harjoitteita. 

Ohjaajia kurssilla oli useampia, ja kaikki toivat oman henkilökohtaisen mausteensa valmennukseen, mikä toi harjoitteluun hauskaa vaihtelua ja uusia näkökulmia. Kurssilaiset harjoittelivat yhdessä kokeneempien kamppailijoiden kanssa ja alusta saakka ilmapiiri porukassa oli erittäin lämmin sekä vastaanottavainen. Kaikki osallistujat olivat hyväntahtoisia toisiaan kohtaan ja pyrkivät auttamaan sekä opastamaan toisiaan huolimatta treenitaustasta tai -historiasta. Kurssin tasokoetta jouduttiin hieman aikaistamaan koronaan liittyvistä epävarmuuksista johtuen. Koe oli intensiivinen ja laittoi kaikki osallistujat antamaan parhaansa. Hyvän valmennuksen ja kurssilaisten ahkeran harjoittelun myötä kaikki kokeeseen osallistuneet läpäisivät Jorin tarkan seulan ja saivat keltaisen vyön sekä ansaitsivat paikkansa Sissien pitkässä salijatkumossa.

CJJ:n ja yleisesti kamppailulajien harjoittelu tarjoaa etenkin kokemattomalle ja varmasti myös kokeneemmallekin harjoittelijalle erittäin hyvän tavan irrottautua arjen paineista ja murheista. Uusia asioita tulee jatkuvalla syötöllä ja koko ajan täytyy pohtia oman kehon hallintaa sekä harjoituskaverin liikkeitä ja toimia niiden mukaisesti. Täydellistä vastapainoa nykypäivän hektisyydelle ja maailman melskeelle.

Lyhytkurssi on nimensä mukaisesti lyhytkurssi, ja sen aikana allekirjoittanut ainakin huomasi erittäin kouriintuntuvasti kuinka pitkä on kamppailu-urheilijan matka. Se kestää koko elämän ja jokaisessa harjoituksessa on mahdollisuus oppia uutta, jos niin haluaa. Kaikki harjoituskaverisi ovat eräällä tavalla opettajiasi, ja samalla sinä toimit myös harjoituskaveriesi opettajana. Voin lyhyen tuttavuuden perusteella lämpimästi suositella Combat Ju-Jutsua harrastuksena ja matalan kynnyksen lähestymistä lajin pariin CJJ-lyhytkurssin kautta, jos kamppailu-urheilu ja itsepuolustus kiinnostavat. Seuraava lyhytkurssi on suunnitelmissa järjestää vuonna 2022, kun koronarajoitukset antavat myöden.

Siispä toivottavasti pääsemme pian eroon Covid19-viruksesta, ja sen aiheuttamista rajoituksista, jotta Sissit pääsevät jälleen treenaamaan Combat Ju-Jutsua ja pitämään huolta omasta toimintakyvystään. On meidän kaikkien velvollisuutemme pitää itsestämme ja toimintakyvystämme huolta. Tavalla tai toisella.

Tulkaa treenaamaan salille, siellä on ollut Sissin hyvä olla jo vuosikymmenien ajan!

-Henri