Tämän vuoden harjoituksessa toiminta käynnistyi pääjoukon osalta perjantaina aamulla tehokkaan perustamisen myötä, jonka jälkeen osastot siirtyivät kouluttautumaan. Koulutusosiossa teemoina olivat ammunta, lähitaistelu ja tiedusteluraportin laatiminen.

Koulutusosion jälkeen perjantaina alkanut operaatio aloitettiin hieman kiihtyneestä, mutta edelleen syvän rauhan yleistilanteesta, jossa osastojen tehtävänä oli valvoa vastuualueensa ja selvittää toimiiko vihollisen erikoisjoukkoja tai niitä tukevia toimijoita ERP22-organisaation toiminta-alueella. Harjoituksen aikana keltainen vastaosasto toimi alkuun tunnistamattomina taistelijoina alueella ja pyrki valmistelemaan omaa operaatiotaan iskeä perustamiskeskuksiin. Osastot kohtasivat tunnistamattomia taistelijoita ja mennessään suorittamaan ennakkotiedoiltaan melko rauhallista tehtävää joutuivat yllätysiskun kohteeksi, jonka myötä taistelijat pääsivät harjoittelemaan EA-toimintaa tulen alla ja Pahkiksen kanssa rinnakkain toimineet TST-EA – sekä Huollon johtaminen -kurssit saivat soveltavaa maalitoimintaa.


Ensimmäisen vuorokauden tapahtumien, osastojen tiedustelun ja muilta viranomaisilta saatujen lisätietojen perusteella tilanne kehittyi pisteeseen, jossa osastoja käskettiin valmistautumaan etsintä- ja kiinniottotehtävään vihollisen tukikohtaan. Tavoitteena oli ottaa kiinni kohdehenkilö ja estää vihollisen erikoisjoukkojen toiminnan jatkaminen. Osastot suorittivat iskut kohteelle ja onnistuivat estämään vihollisen toiminnan jatkamisen. Kohdehenkilöt pääsivät kuitenkin karkaamaan, ja osastot joutuivat jatkamaan kiinniottotehtävää. Osastot pääsivät kohdehenkilöiden jäljille, mutta kohdehenkilöt eivät suostuneet käskytyksen mukaisesti antautumaan vaan aloittivat tulitaistelun, jonka myötä kohdehenkilö loukkaantui. Hänelle annetun henkeä pelastavan ensiavun jälkeen osastojen tehtävänä oli kuljettaa haavoittunut kohdehenkilö mahdollisimman nopeasti varuskuntaan hoidettavaksi ja kuulusteltavaksi.


Kaiken kaikkiaan harjoitus oli onnistunut kokonaisuus ja osallistujat saivat varmasti haastettua itseään monin eri tavoin viikonlopun aikana. Harjoituksen kokonaiskilpailun voitti tänä vuonna osasto Vihreä ja tehtäväosion voittajaksi selviytyi osasto Ruskea.


Pahkis23 järjestetään Haminassa 22.–24.9.2023, joten laittakaahan harjoitus kalenteriin jo tässä vaiheessa. Ilmoittautuminen harjoitukseen aukeaa myöhemmin.


📸: J. Jouppi ja S. Liusvaara