Stadin Sissit on järjestänyt Esikuntatyöskentelyn kurssia eri muodoissaan vuodesta 1995 asti ja kouluttanut yli 1000 reserviläistä esikuntatyöskentelyn osaajaksi.

Esikuntatyöskentelyn koulutus on kehittynyt vuosien saatossa vastaamaan kulloinkin voimassaolevaa Puolustusvoimien organisaatiota ja toimintamalleja. Nykymuodossaan Paikallispataljoonan Esikuntatyöskentelyn kurssia on järjestetty vuodesta 2016 alkaen ja Stadin Sissit ovat vahvasti mukana kehittämässä valtakunnallista esikuntatyöskentelyn koulutusohjelmaa yhdessä Puolustusvoimien ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa.

Kurssi antaa hyvän yleiskuvan koko nykyaikaisen esikunnan toiminnasta ja erityisesti käytännön valmiudet toimia operaatiokeskuksen (OPKE) ja suunnittelukeskuksen (SUKE) eri tehtävissä vuoropäällikkönä, operaatioupseerina, tilanneupseerina, tiedustelu-upseerina tai suunnittelu-upseerina. Kurssi antaa myös hyvät valmiudet johtamisjärjestelmien (JOHLA/MATI) käyttöön. Monet sijoittamattomat kurssin suorittaneet ovat kurssin jälkeen saaneet sa-sijoituksen esikuntatehtävään.

Esikuntakurssin toiminnasta vastaavan Esik-Jopon tehtävänä on varmistaa esikuntakurssin jatkuvuus mm. huolehtimalla kurssinjohtajan rekrytoinnista. Jopo tukee ja mentoroi kurssijohtajaa sekä muuta kurssin johtoryhmää. Tarpeen mukaan se myös pitää yhteyttä sidosryhmiin, kuten KAARTJR:iin.

Parlamentti nimeää Esik-Jopon vuosittain. Jäseneksi kutsutaan entisiä kurssijohtajia ja muita esikuntakoulutuksen tuntijoita. Jopon vahvuus on noin 4-6 henkeä. Esikuntakurssista saat lisätietoja ottamalla yhteyttä esik(at)stadinsissit.fi